Vad kostar det att måla om?

När du anlitar en målare är det viktigt att tänka på:


Kostnaden för att anlita en målerifirma kan variera stort beroende på önskat utfört måleriarbete. En målares arbetsuppgifter varierar från allt till fasadmålning, fönstermålning, tapetsering, invändig målning m.m.


I Stockholm kan en målerifirma ta uppemot 690 kr/h för enbart arbetskostnaden innan rot-avdrag. I snitt ligger priserna mellan 375 kr/h – 690 kr/h. En större firma kostar i snitt mer per timme då deras kostnader i snitt är högre. Viktigt att tänka på när man anlitar en målare är de tillkommande kostnaderna som uppstår för att målaren ska kunna utföra sitt arbete. Dessa är givetvis kostnaden för material och resekostnader.


Vanligtvis så räknar målaren ut på förhand ungefär hur lång tid projektet kommer ta och lämnar därefter ett fast pris. I vissa fall förekommer det att en målare lämnar ett timpris, särskilt vid större projekt. Därför är det viktigt för dig som kund att noggrant gå igenom med målaren exakt vad som skall göras.


Vem ska stå för materialet? Hur mycket underarbete krävs? Exempelvis när det gäller fasadmålning tillhandahåller större målerifirmor oftast byggnadsställningar själva. Andra firmor hyr in vid behov. Ska kund eller målaren anordna byggnadsställning är det även något som också kommer påverka priset.


Då konkurrensen är hård bland målerifirmor i storstäderna lämnas ofta pris direkt vid förfrågningar innan målaren har kommit ut och tittat på projektet, vilket i längden kan bli dyrare för dig som kund. En fördel när man ska anlita målare är att gemensamt se över projektet på plats och i detalj gå igenom exakt vad som ska göras. Detta är en nödvändig förutsättning för att få en offert med så bra pris som möjligt för dig som kund.


Låt säga att ni vill renovera en normalstor lägenhet eller måla om huset. Uppskattningsvis tar målaren 500 kr/h inklusive moms för arbetet. Därtill tillkommer kostnader för material och resekostnad. Med ROT-avdraget kan ni dra av 30% av arbetskostnaden.

Arbetskostnad 40h

20 000 kr

Materialkostnad

5000 kr

Resekostnad

500 kr

Totalt:

25 500 kr inkl moms

Med ROT-avdraget kommer det nya priset då bli:

Arbetskostnad 40h

14 000 kr

Materialkostnad

5000 kr

Resekostnad

500 kr

Totalt:

19 500 kr inkl moms

För att utnyttja rot-avdraget behöver du som kund oftast inte göra någonting. Företaget administrerar detta i samband med faktureringen. En förutsättning för att utnyttja rot-avdraget är att inkomma med de uppgifter som företaget behöver, vilket alltid är en fastighetsbeteckning eller organisationsnumret för bostadsrättsföreningen.

Läs mer om rot-avdraget på Skatteverkets hemsida